Publica El
Punt Avui 13/04/2013
A Catalunya es llencen 35 quilos de menjar a l'any per
persona
Els experts reclamen més educació per una compra i un
consum responsables
Es preparen noves recollides per poder afrontar
l'estiu
Els responsables dels bancs d'aliments veuen com cada dia
els costa més aconseguir tot el menjar que necessiten per cobrir les peticions
que els arriben de famílies necessitades i alhora tenen informes a sobre de la
taula amb xifres alarmants del menjar que acaba a les escombraries. “És una
paradoxa intolerable que Europa tiri a les escombraries la meitat dels aliments
que produeix”, va plantejar el president de la Federació Espanyola de Bancs
d'Aliments, José Antonio Busto, en un dels actes del divuitè congrés de la
federació que ahir es van celebrar a Barcelona i que avui es clausura a Girona.
Tot i la dificultat de tenir les estadístiques precises,
es va tornar a recordar que a l'Estat es malbaraten vuit milions de tones de
menjar, mentre que moltes persones no tenen les necessitats nutritives ben
cobertes. En el congrés s'ha treballat per buscar estratègies perquè tant a les
empreses com a les cases no hi hagi aliments a les escombraries. “Cal un canvi
de mentalitat –va plantejar Busto–, perquè és un problema d'educació i de
costums.” Si es va a comprar quan es té gana es compra més del necessari. Les
ofertes de dos per un també duen a una compra impulsiva. I les empreses haurien
d'envasar els productes pensant en les llars on només viu una persona. Aquests
són alguns dels exemples que va posar el mateix Busto per evitar la qüestió
ètica de malbaratar menjar i també l'impacte econòmic i ambiental que comporta.
El president del Banc d'Aliments de Barcelona, Antoni
Sansalvadó, va recordar que en el cas de Catalunya es llencen uns 35 quilos a
l'any per persona, i ho va qualificar d'“absurd”. “Té solució, perquè no és per
fatalisme, sinó que és qüestió de posar-hi voluntat”, va indicar Sansalvadó,
que va plantejar que tant de bo els escolars que visiten el magatzem de
l'entitat a la Zona Franca i veuen com s'hi treballa en surtin amb la idea que
no poden llençar la meitat de l'entrepà de l'esmorzar.
En aquests moments, més de 300.000 catalans reben ajuda
d'un banc d'aliments. “Les estanteries estan buides. Les vam omplir al novembre
gràcies al Gran Recapte, però la guardiola s'ha acabat”, va advertir. A més de
superar el dia a dia, els quatre bancs d'aliments catalans estudien com fer una
gran campanya de noves recollides que permeti superar l'estiu sense ensurts.