divendres, 19 d’abril del 2013

El sistema sanitari resisteix gràcies a més temps d'espera i menys salari


Publica La Vanguardia
Els tumors s'operen en menys de 45 dies "gràcies a aquest sacrifici", diu Boi Ruiz
El sistema sanitari públic ha aguantat aquests dos anys de retallades gràcies a que els pacients esperen més temps -una mica més de dos mesos afegits- en les intervencions no urgents, que els professionals han perdut salari -al voltant del 20%- i l'esforç de les farmàcies que han subministrat medicaments malgrat els impagaments i de la reducció de la despesa farmacèutica.

Aquests són els pilars d'una "certa tranquil·litat sobre l'assistència sanitària", en paraules del conseller de Salut, Boi Ruiz, al Parlament. Allà va explicar a la comissió de Salut dels resultats de l'any passat en una detallada sessió de dades en la qual es van detallar millores que veuran els seus fruits a llarg termini, com la reducció del sedentarisme (del 23% al 17,8%), l'extensió de la fruita de postres al 85% dels menjadors escolars o la disminució dels ingressos innecessaris a l'hospital en malalties cròniques de pulmó i cor gràcies als programes de prevenció i atenció a malalts crònics.
I altres millores ja visibles, com la reducció de la mortalitat atribuïble al bon funcionament dels codis d'actuació urgent en infarts, ictus i accidents de trànsit. Tots ells han augmentat la seva activitat.
El pressupost per a aquest any i, per tant, les intencions estan encara pendents del límit d'endeutament que permeti Hisenda. Mentrestant, Salut treballa amb almenys una retallada segura: una paga extra als funcionaris i treballadors de centres públics i l'equivalent en la resta de la xarxa d'assistència que no pertany a empreses públiques però treballa per al Servei Català de la Salut. Més o menys, el 6,5% menys de salari.
Les llistes d'espera seguiran més voluminoses que abans de les retallades -"s'han operat unes 15.000 persones menys", assenyala l'exconsellera del PSC, Marina Geli-. "Però són les llistes les que fan possible que no hi hagi demores en les intervencions urgents, com les oncològiques, on l'espera no està superant mai els 45 dies", explica el conseller Boi Ruiz.
El 2012 es va aconseguir augmentar una mica l'activitat quirúrgica en comparació amb el 2011 per donar sortida als pacients que portaven més temps en llista d'espera. Un augment de 9.404 pacients, el 3,1% més sense augmentar el pressupost.
Per a aquest any, a banda d’estrènyer de nou en els salaris, "no queda molt marge per a la microgestió. Ara toca avançar en la integració i la reordenació de serveis, en aliances estratègiques i en el desenvolupament del pla de salut", insisteix Ruiz. Reconeix que no està content amb tots els indicadors, però calia prioritzar: "El panorama és el que és".
... Els rumors de retallades pressupostàries de l'ordre d'un 7% o un 10% han posat en alerta a tots els col·lectius. La Plataforma Sindical Unitària va lliurar ahir un manifest a la direcció de l'Institut Català de la Salut contra l'augment de jornada en què adverteixen com això provocarà pèrdua de llocs de treball d'eventuals i interins.