dimarts, 20 de març del 2012

El govern intervé els comptes i agafa la gestió de l'hospital de Sant Pau

Publica El Punt/Avui
Una comissió formada per representants de Salut i Economia fiscalitzarà el centre, que arrossega 18 milions de dèficit
Destituït el gerent, Jordi Varela
La situació de “desequilibri econòmic” que viu l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona ha fet moure fitxa a la Generalitat, que ahir va anunciar que la gestió del centre hospitalari serà fiscalitzada per una comissió de control formada per tres membres del Departament de Salut i tres del d'Economia. A la pràctica, vol dir que el govern agafa el comandament de l'hospital, que va tancar l'any passat amb 18 milions de dèficit i que té un expedient de regulació d'ocupació (ERO) aprovat, però a hores d'ara paralitzat als tribunals per una denúncia dels treballadors.
L'operació de presa de control del govern ha comportat la destitució del gerent de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Jordi Varela, que serà substituït per la fins ara directora del departament d'economia i finances, Rosa Vilavella. De fet, la Generalitat ja participa des de fa més de vint anys en
el patronat de la Fundació de Gestió Sanitària, que
és l'òrgan de govern de l'hospital, juntament amb l'Ajuntament de Barcelona i amb l'Arquebisbat.
Tot i que ni els responsables de Salut ni els de l'hospital van fer declaracions, sí que van comunicar amb una nota que la comissió de control requerirà a la Fundació de Gestió Sanitària que elabori un pla econòmic i financer de reequilibri, així com
un informe de gestió en què s'analitzin les causes del desequilibri. La comissió haurà de donar el vistiplau al pla i vetllarà per la seva correcta aplicació. A més, aquests sis membres del govern podran autoritzar operacions d'endeutament, actuacions en matèria d'inversions i “qualsevol altra mesura que afecti la titularitat d'actius de l'entitat”.
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va dir ahir al vespre que el fet que es creï la comissió “no vol dir que hi hagi res molt problemàtic” i ho va justificar dient que “la situació financera de la fundació no era la prevista”.
Denúncies a Antifrau
Els sindicats amb representació a l'hospital es van mostrar sorpresos pels moviments que es van desencadenar ahir i van lamentar que no se'ls informés. “Ens han arribat a dir que ja ho sabríem per la premsa”, van indicar des del comitè d'empresa.
Fa uns dies, els treballadors van dur la direcció de l'hospital a l'Oficina Antifrau per presumptes “retribucions irregulars” a tres alts càrrecs de la Generalitat i del govern espanyol, així com indemnitzacions que podrien amagar retribucions indegudes durant quatre anys.
LES XIFRES
3
Fundacions governen l'hospital de Sant Pau: la Fundació de Gestió Sanitària, la de Patrimoni i la de Recerca.
2.900
Treballadors té l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau, sumant el personal sanitari i el no sanitari.
Un ERO de 1.400 empleats, paralitzat
L'hospital de Sant Pau ja fa mesos que viu un ambient convuls. Arran de les retallades pressupostàries imposades per Salut a tots els centres, la direcció va presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) que havia d'afectar temporalment 1.397 treballadors (gairebé la meitat de la plantilla) i que va ser aprovat al novembre. La direcció argumentava que si aquests empleats deixaven de treballar quinze dies durant l'any 2012, el centre podria estalviar uns 10 milions d'euros. El comitè d'empresa va presentar un recurs d'alçada contra la resolució i el febrer passat l'ERO va quedar suspès per silenci administratiu. Empresa i treballadors estan en espera de
la resolució del recurs.