dimarts, 31 de gener del 2012

Pretén donar més autonomia als consorcis sanitaris

Publica Ara
Salut estudia cedir a tercers la gestió d'hospitals concertats
El conseller de Salut, Boi Ruiz, estudia cedir a tercers la gestió dels consorcis sanitaris. Vol donar més autonomia al sector concertat per millorar l'eficiència del sistema. I el sector reclama canvis.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, sempre ha defensat la necessitat d'avançar en l'autonomia de gestió dels centres sanitaris. Aquesta política s'ha començat a aplicar a l'Institut Català de la Salut (ICS), la principal empresa pública, que es fragmentarà en societats autònomes sota el paraigua públic. El següent pas que planteja el conseller és reformar els consorcis que depenen del Servei Català de la Salut (CatSalut), que aglutinen des de grans centres concertats, com l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar de Barcelona, fins a equipaments del territori, com els hospitals de Mataró, Sabadell, Mollet i Vic. Salut estudia deslligar-se de la gestió d'aquests consorcis i deixar-los en mans d'entitats sense afany de lucre, ja siguin fundacions o societats integrades per professionals. El patrimoni dels consorcis, així com el seu finançament, continuarien en mans públiques.


La reforma, avançada ahir per Diario Médico , encara està en fase d'anàlisi. Portaveus del departament de Salut apunten que l'objectiu del Govern és millorar l'eficiència del sistema sanitari i detallen que no s'ha concretat cap pla d'actuació específic per als consorcis. Tanmateix, fonts properes a la conselleria admeten que la fórmula de deixar la gestió dels consorcis en mans de tercers és una possibilitat que es madura. De fet, la reforma s'explorarà el 17 de febrer en unes jornades tècniques a l'edifici del Sucre de Vic, que serviran per commemorar el 25è aniversari de la primera experiència aplicada per Catalunya, el Consorci Hospitalari de Vic. Durant la sessió està programada una reunió de treball de la secretària general del departament de Salut, Roser Fernández, i el director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, amb els presidents dels consorcis i empreses públiques de la sanitat.
Marge per poder gestionar
Boi Ruiz està decidit a tornar a l'essència del model sanitari català, en què els hospitals integrats en consorcis públics -titularitat de la Generalitat, ajuntaments i altres ens- disposaven d'autonomia en els òrgans de govern, fet que els permetia aplicar models de gestió del sector privat, amb la contractació de personal laboral. Amb el temps, l'administració va assumir més control dels consorcis, un marcatge de la situació comptable que es va incrementar en l'etapa del govern tripartit i va minvar l'autonomia de gestió dels hospitals concertats. "No podem continuar amb aquesta intervenció, fa temps que necessitem un canvi", expressa Josep Maria Via, president del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya, la patronal que representa centres amb participació municipal, avala que el servei públic es pot exercir sense la participació directa de l'administració en la gestió. "Ja vam avisar que perdíem agilitat i sembla que aquest govern és més sensible a l'avís", afirma Ramon Cunillera, director del Consorci. "El sector concertat ha demostrat que pot ostentar aquesta autonomia de gestió", comenta Cunillera